Roy Hoornweg doet wereldrecordpoging

Roy Hoornweg doet wereldrecordpoging

NN Running Team ambassadeur Roy Hoornweg doet vrijdag 16 september een gooi naar het wereldrecord marathon op een loopband. De Nederlandse topatleet was als haas al onderdeel van een wereldrecord van een ander, nu is het tijd voor zijn eigen poging.

Het persoonlijk record op de marathon van Roy Hoornweg staat op 2:16.38. Voor het record op de loopband moet hij sneller dan 2:17.56 lopen. Onlangs won Roy de halve marathon van Rotterdam in 1:06.54. Geen persoonlijk record, maar daar was hij ook niet op uit: ‘Ik zag het als een training voor mijn wereldrecordpoging. Op vrijdag 16 september wil ik in mijn woonplaats een marathon wereldrecord vestigen op de loopband. Ik heb vijf keer het tempo gemaakt bij wereldrecords, nu wil ik zelf zo’n prestatie achter mijn naam hebben. Dan kom ik in het Guinness Book of Records.‘’

Een goed moment met het oog op de Olympische Spelen van Parijs in 2024. De recordpoging op de loopband is de start voor zijn poging zich te kwalificeren voor de Olympische Marathon. ‘Met mijn wereldrecordpoging hoop ik bij sponsors 20.000 euro op te halen, zodat ik mij optimaal kan voorbereiden op die Spelen. Het is mijn laatste kans’, zegt Hoornweg.

Gewenning aan een loopband
Roy traint in aanloop naar zijn wereldrecordpoging niet heel veel anders dan normaal. Alleen zijn lange duurlopen en lange tempoblokken doet hij op de loopband. De gewenning aan een loopband is in zijn ogen voldoende qua specifieke voorbereiding. Hoornweg: ‘Het lopen op een loopband voelt inmiddels gemakkelijker, ik kom tijdens trainingen op een gegeven moment in het ritme. De loopband zet ik in mijn tuin, loopt heerlijk. Verrassend vond ik dat mijn hartslag lager is dan bij dezelfde trainingen op de weg, soms zelf 10 slagen lager. De trainingen gaan heel goed, ik heb er vertrouwen in dat ik sneller dan 2:17.56 kan.’

De wereldrecordpoging van Roy is vrijdag vanaf 15:50 live te volgen via het Youtube kanaal Supporter van alle hardlopers via deze link. Commentator Bert Pessink zal gedurende race vergezeld worden door verschillende gasten: Björn Koreman (NN Running Team atleet), Addy Ruiter (NN Running Team coach Oeganda) en Jurrie van der Velden (manager Global Sports Communication).