Abdi Nageeye wint in Rotterdam

Abdi Nageeye wint in Rotterdam

Tijdens de NN Marathon Rotterdam heeft NN Running Team-atleet Abdi Nageeye zijn eigen Nederlandse record aangescherpt en in Rotterdam een historische overwinning veiliggesteld. Het record staat nu op 2:04:56.

De 33-jarige atleet stelde het Nederlands record eerder in 2019, ook tijdens de NN Marathon Rotterdam, op 2:06:17. Abdi Nageeye is daarmee de eerste Nederlandse winnaar in de geschiedenis van de NN Marathon Rotterdam. In een spannende strijd om de winst met NN Running Teamgenoot Leul Gebresilase, die uiteindelijk tweede werd, trok Abdi aan het langste eind.

Vorig jaar augustus leverde Nageeye ook al een geweldige prestatie door tijdens de Olympische Spelen van Tokyo een zilveren medaille te veroveren op het onderdeel marathon.

“Ik ging erin geloven rond kilometer 35. De benen voelden goed. Ik dacht: jij gaat mij er niet uitsprinten, ik had zoveel vertrouwen. Mijn benen zijn nooit in de verzuring gekomen. Het is echt een droom die uitkomt.”

Nienke Brinkman

Bij de dames heeft NN Running Team-collega Nienke Brinkman een nationaal record gelopen. Brinkman verbeterde het oude record uit 2012, dat met een tijd van 2:23:43 op naam stond van Lornah Kiplagat. De 28-jarige Brinkman begon pas in 2020 met hardlopen en maakte in korte tijd een enorme groei door.

De NN Marathon Rotterdam werd gewonnen door Haven Hailu, ook uitkomend voor het NN Running Team, in een tijd van 2:22:51.

Nienke Brinkman begon pas tijdens de eerste lockdown in 2020 met hardlopen in de hoop wat stress te verlichten. Waar ze in haar jongere jaren opviel vanwege haar hockeytalent, ontdekte ze tijdens de lockdown haar passie voor hardlopen. Ze rende de TCS Amsterdam Marathon virtueel en verraste met een tijd van 2:39. Naast een overwinning in Zermatt tijdens een trail run en een 2:26:34 in Valencia in 2021 mag Brinkman zich nu ook de snelste Nederlandse ooit noemen op de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter.

“Dit had ik niet verwacht. We gingen weg op nationaal recordtempo, maar ik had de laatste dagen wel twijfels. Ik had gelukkig geweldige hazen. Het is echt een droom. Sport is belangrijk in mijn leven en ik wil daar volle bak voor gaan.”