‘Abdi & Abdi’ terug in Rotterdam

‘Abdi & Abdi’ terug in Rotterdam

Het superduo ‘Abdi & Abdi’ is herenigd voor de 42ste NN Marathon Rotterdam. De komst van de Belg Bashir Abdi was al bekend. Nu kondigt de organisatie ook de komst aan van boezemvriend Abdi Nageeye.

Op zondag 16 april 2023 gaan de twee publiekslievelingen voor de derde keer onbevangen de strijd met elkaar aan.

De eerste keer gebeurde dat in 2021 bij de Olympische Spelen in Japan. Tijdens een spraakmakende ontknoping sleepte Nageeye in Sapporo zijn trainingsmaat Abdi met veelbetekenende armgebaren bijna letterlijk mee naar een medaille. Ze finishten als tweede en derde. De tv-beelden van die ontroerende apotheose gingen de gehele wereld over en bezorgden menige sportliefhebber kippenvel. Elf weken later beleefde Bashir Abdi (33) een droomrace in Rotterdam. Als winnaar finishte de - net als Nageeye - in Somalië geboren atleet in een Europees record van 2.03.36, tevens parcoursrecord en de snelste tijd ooit in Nederland gelopen. Abdi Nageeye (33) deed in april van dit jaar ook van zich spreken bij #demooiste, door als eerste Nederlander de NN Marathon Rotterdam te winnen. Dat deed hij in een nationaal record van 2.04.56. Mede dankzij de hulp van Bashir, die hem in woord en gebaar ondersteunde en zo nodig het tempo van de kopgroep voor hem vertraagde. Zelf nam hij deze keer vanwege een trainingsachterstand genoegen met de vierde plaats.

Wat vriendendiensten betreft houden ‘Abdi & Abdi’ elkaar nu in evenwicht. Ze staan quitte. Volgend jaar gaan ze bij de NN Marathon Rotterdam opnieuw een rechtstreeks gevecht met elkaar aan, met als inzet een tweede zege op de Coolsingel én weer een pr. Een prestigieuze ‘race in een race’, met ook nog andere toppers, die binnenkort worden bekendgemaakt. Naast de strijd om de winst zal Nageeye een gooi doen naar de nationale marathontitel. Als beste Nederlandse marathonloper van dit moment is de drievoudig kampioen én
recordhouder de grote favoriet bij de NK. Sinds hun overweldigende successen in Rotterdam hebben ‘Abdi & Abdi’ nadrukkelijk alweer nieuwe topprestaties geleverd. Bashir Abdi eindigde als derde bij zowel de WK atletiek in Eugene (juli) als in Londen (oktober). Abdi Nageeye stond in november in New York als eerste Nederlander ooit op het erepodium: 3de!