Running Blind

Running Blind

Op zondag 17 november 2019 vond het eerste officieuze NK Running Blind plaats tijdens de NN Zevenheuvelenloop in Nijmegen. De Stichting Running Blind heeft het initiatief genomen samen met de Atletiekunie en de Stichting Zevenheuvelenloop.

De Co-Runner

Als je een visuele beperking hebt is hardlopen een geschikte sport. Je loopt met een buddy die jou begeleidt. Maar hoe werkt dat op anderhalve meter afstand? Stichting Running Blind heeft daar iets op gevonden: de Co-Runner.

Met deze stok kunnen blinde hardlopers en hun buddy’s veilig op afstand van elkaar naar buiten gaan. Nationale-Nederlanden is er trots op dat we bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van de Co-Runner.

Stichting Running Blind, ondersteund door NN sinds 2018, maakt hardlopen voor iedereen met een visuele beperking mogelijk, waarbij een atleet met een visuele beperking zich laat begeleiden door een buddy.

Het NK Running Blind is onderdeel van de NN Zevenheuvelenloop. De atleten en hun buddy’s starten vanuit een speciaal vak. Het eerste duo dat na 15 kilometer de finish passeert, is de winnaar. De atleten staan samen met hun buddy’s op het podium en zij ontvangen beiden een medaille.

‘Hardlopen is voor iedereen’, aldus Eric van der Burg, voorzitter van de Atletiekunie. ‘We zijn blij dat we met deze samenwerkende partijen hardlopen voor mensen met een visuele beperking extra onder de aandacht kunnen brengen; dat we gezamenlijk inspireren tot hardlopen en dat er voldoende buddy’s klaarstaan. We gaan daarom in deze periode ook extra aandacht aan Running Blind geven via ons platform Hardlopen.nl. Met dit eerste officieuze NK willen we toetsen of dit evenement kan uitgroeien naar een officieel Nederlands Kampioenschap Running Blind’.

Alexander Vandevelde, directeur van Stichting Zevenheuvelenloop vult aan: ‘We zijn blij en trots dat we met deze partijen het eerste Nederlands Kampioenschap Running Blind mogen organiseren, geïntegreerd in onze NN Zevenheuvelenloop. We gaan er alles aan doen om ook deze deelnemers een fantastische ervaring te bieden.’

Stichting Running Blind

NN Group en het Fonds Gehandicaptensport werken sinds 1 januari 2019 samen om het hardlopen voor mensen met een visuele beperking te verbeteren. De steun richt zich op Stichting Running Blind.

Weinig mensen met een visuele beperking lopen hard’, aldus Erik Van Leeuwen, Sponsorship Manager bij NN Group.

‘Momenteel zijn er 345.000 blinden en slechtzienden in Nederland, waarvan slechts een heel klein gedeelte hardloopt. En dat zien we heel graag veranderen.

Vanuit onze slogan dat we er zijn voor alle hardlopers, zochten we een goed doel. Het lag in het verlengde om te kiezen voor de stichting Running Blind. We willen meer bekendheid geven aan het feit dat visueel gehandicapten nog steeds prima kunnen gaan hardlopen. En ervoor zorgen dat buddy’s zich aansluiten om met deze lopers aan de slag te gaan.